Saul Schubak

Kaupunginrakennuspeliin Suomi-lisäosa

  • Tältä ei näytä Suomessa missään. Ikinä
    Tältä ei näytä Suomessa missään. Ikinä

Suomesta on jälleen noussut hittipeli, Colossal Studiosin julkaisema kaupunginrakentelupeli Cities: Skylines. Realistisuuden lisäämiseksi pitäisi vielä rakentaa sellainen Suomi-lisäosa. Siinä olisi suuri haaste rakentaa alun alkaenkaan mitään, koska aina olisi joku katajanokkaseura vinkumassa maisemiensa perään. Sen jälkeen olisikin mukava pelata rakennuslupaa, kaavoituslupaa, ympäristölupaa jne. Kun kaikki nämä on kerätty voi kohdata ensimmäisen kentän pomon: kaavoitusbyrokraatin.
 

Kukistettuaan tämän pelaaja joutuu seuraavissa tasoissa taistelemaan kaupungin poliitikkoja vastaan. Ensin vihreä poliitikko keksii että talon alueella elää harvinainen kastemato, jota puolen Suomen lisäksi löytyy vain osasta Helsinkiä ja lisäksi alueella pesii lokki. 12 tuntia peliä hakkaava nörttipoika saattaa tämänkin esteen ohi selvitä, jolloin eteen tulee kokoomuslainen.
 

Kokoomuslainen vaatii, että talon yhteyteen rakennetaan parkkipaikkoja ainakin saman verran kuin taloon mahtuu kerralla asukkaita. Rakennusprojektin kustannukset karkaavat käsistä ja luvat on haettava erikseen parkkipaikoille. Läpäistyään tämän viikkorahansa virtuaalisiin parkkipaikkoihin tuhlannut peliriippuvainen teinimme kohtaa demarin.
 

Demari ilmoittaa ettei kaupunkiin saa rakentaa mitään korkeampaa kuin 300-vuotta sitten keskikorkuiseksi rakennettu kirkko ja lisäksi rakennus ei saa näkyä siluetissa sille kouralliselle purjehtijoita, jotka näystä kesällä saaristopurjehduksellaan saattaisivat kärsiä. Jos ei sankaripelaajallemme ole tässä vaiheessa käynyt kuten korealaiseen pelikahvilaan kuukahtaneelle himopelaajalle, kohtaa hän vasemmistoliittolaisen.
 

Vasemmistoliittossa kannetaan huolta heikoimmista ja tällä kertaa kohteeksi on valikoitunut liikuntavammaiset. Pelin viitoskentässä on suunniteltava asunnot uudelleen siten että niihin kaikkiin pääsee pyörätuolilla sisään, voi kutsua pyörätuolissa istuvat kaverinsa kylään ja kaikkien on mahduttava tanssimaan pyörätuoleissa vessassa samaan aikaan. Lisäksi sosiaalisen asuntotuotannon normien täyttämiseksi puoliin asunnoista on majoitettava romanialaisia kerjäläisiä ilmaiseksi.
 

Tässä vaiheessa on Suomi-lisäosa pelattu läpi. Pelaajamme on luonut virtuaalisen rakennuksen, jolla on kymmenen eri viranomaisen luvat, jossa on kastematojen reservaatti ja lokin suojeltu kosteikko, parkkipaikat 500:lle, se on 2,5 kerrosta korkea, jokaiseen asuntoon pääsee pyörätuolissa työntäjän kanssa kääntymään 360 astetta - vaikkei rakennukseen muuta yhtään liikuntavammaista - ja puolet asukkaista on romanikerjäläisiä. Jos jo lopeensa elämäänsä kyllästynyt peliongelmaisemme ei ole kuollut energiajuoman yliannostukseen, ei hätää. Vaalien jälkeen ilmestyy kepu-extension pack.
 

Siinä ei voi rakentaa kuin jalasmökkejä ja viljasiiloita ja ne on asetettava pelikentän laidalle. Sinne ei kukaan halua, eikä siellä mitään ole, mutta kaupungin keskustan veroinen infra sinne on rakennettava, koska: Koko pelikenttä on pidettävä asuttuna. Kirsikkana kakun päällä kaikki on lämmitettävä risuilla.
 

Lisäosani taitaa alkuperäisen kaupunginrakennuspelin sijasta olla erittäin pitkäveteinen kauhustrategiapeli. Lisäkehityskuluja lisäosalle ei tule, sillä ne hullut, jotka sitä kerran ovat erehtyneet pelaamaan, siirtyvät takuuvarmasti muualle rakennussuunnitelmiensa kanssa.

 

..........................................................................................................................................................................

Tämä eilen Facebookkiin kirjoittamani juttu keräsi huiman suosion ja ystäväni Henri Heikkisen suosituksesta päätin laittaa sen tänne jakoon isommallekin yleisölle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Hitti? Montako ladattu? Pelibisnes perustuu onnenkantamoisille, joita ei voi ennustaa...

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Peliä ei niin vain "ladata". Se pitää ostaa ihan oikealla rahalla. Ja jos se on Steamissä arvostelu- ja myyntimenestys niin se on hitti. Ihan turha yrittää taas vängätä siellä "minä tiedän" -asenteella.
Ja mitä tekemistä sillä on "hittiyden" kanssa onko se onnenkantamoinen vai ei?

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

http://yle.fi/uutiset/jattihitiksi_noussut_suomala...

Vain 250.000 myytyä peliä ensimmäisen vuorokauden aikana. LG tietää, että tuo määrä ei vielä mitenkään tee siitä hittiä. Mikä lie hömppäsaitti tuo yle.fi:kin.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #5

Tuo luku perustuu hyvään pohjustukseen ja markkinointiin. Tuskin indikoi mitään. Pelit ovat aina onnenkantamoisia.

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Voisikö herra Gröhn ystävällisesti hieman avata tätä (aika monesti kuultua) väitettään siitä, että pelibisnes perustuu onnenkantamoisille?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä Vastaus kommenttiin #9

Suosittelen katseen avartamista. Pelialan peilaaminen yhdellä brändillä rahaa tahkoavan _mobiili_pelifirman kautta on sama kuin katsoisi vanhaa ladaa ja toteaisi että auto ei voi olla innovatiivinen koska sen ainoa tarkoitus on liikkua paikasta toiseen.

Veikkaan että "oikeiden" pelitalojen kuten Blizzardin (Activision Blizzard), Electronic Artsin, Bethesdan tai vaikka Ubisoftin menestys perustuu johonkin vähän muuhunkin kuin onnenkantamoisiin. Peleissä voi olla ja on innovaatioita aivan kuten missä tahansa jatkuvasti kehittyvässä teknologiassa ja sen ymmmärtää kuka tahansa joka on koskaan ikinä milloinkaan pelannut jotain muuta kuin angry birdsiä tai tetristä. Tai sitten en vieläkään ymmärrä mitä ajat takaa.

Niin, ja kaikki pelit ei tosiaankaan kilpaile keskenään.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mä olenkin odottanut sinulta aineistoa tälle alustalle, enkä pettynyt.Pelihitissä voisi olla vielä jokeriosio ruotsalaisten hakkapeliitoiden kasarmirypäksen sijoittelu naamioituina ensi-iskun varalta. Ei ne (50000 nagelille kykenevää) tänne reissaa vihreitten miesten vastapainoksi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kyllä, yhteinen PS ja SFP lisäosa: jossa kaikkien putkien ja pillien nimilappujen talossa kuin myös hissin numeroiden pitää olla ruotsiksi - unohtamatta katolla sijoitettavan ilmatorjuntatykkipatterin käyttöohjeita. Pelaajan pitäisi myös nyt mahduttaa talon alle väestönsuoja ydinsodan varalta, sekä järjestää kaikille romaneille parkkipaikalla kertausharjoituksissa sulkeisia kersantin arvoon saakka, niin ja ruotsin kielen kursseja.

Käyttäjän saul kuva
Saul Schubak

Loistavia ehdotuksia. Nämä on ehdottomasti sisällytettävä peliin

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Pelaamisella ja peleilläkö Suomi saadaan nousuun- potaskaa. Jonkun pitäisi tehdä ihan töitäkin, varsinkin pelaajien. Pitäisi varmaan kehittää pelaajille hälyytysjärjestelmä, joka varoittaa summerein lopettamaan sählääminen ja sulkemaan älykännykkä ja menemään välillä vaikka tiskaamaan ja siivoamaan. Se kehittää ihan käytäntöä ja, vaikka tiskiaineen ja ihmisen välistä synergistä vuorovaikutusälyä.

Puheenaiheeseen liittyvää

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa